dimarts, 10 de maig del 2011

Per la defensa del medi.

La defensa del territori ha de ser un element central i transversal que impregni el conjunt de l’activitat municipal de la necessitat d’establir, en tots els àmbits, una política respectuosa amb el medi ambient, la qualitat de vida i la salut de les persones.

Algunes de les propostes concretes que creiem que caldria impulsar:
Reivindicar, davant l’Agència Catalana de l’Aigua, la construcció d’una depuradora d’aigües residuals. Torà és la població més gran de l’actual comarca de la Segarra que no disposa d’aquest servei. A més, cal tenir en compte l’existència d’estudis d’impacte ambiental que destaquen la necessitat d’una depuradora a Torà degut a l’existència, aigües avall, de l’Espai d’Interès Natural (EIN) de la Vall del Llobregós.
Continuem defensant una indústria neta. El nostre municipi necessita créixer industrialment, però ha de fer-ho per tal de poder-hi viure millor, no a consta de la qualitat de vida dels veïns i les veïnes.
Promoure la declaració d’algun tipus de protecció a la capçalera de la riera de Llanera.
Reivindicar mesures compensatòries a la pagesia en cas d’hipotètiques limitacions causades per la declaració de LIC i ZEPA del marge esquerre del Llobregós. El novembre de 2008, la CUP va presentar una moció, rebutjada per l’equip de govern, demanant aclarir els usos que podien dur-se a terme a la zona inclosa Xarxa Natura 2000.
Establir a l’ordenança ramadera mesures per a reduir-ne l’impacte visual de les granges (tanques arbrades, teulades vermelles, carta de colors per a les sitges...).
Entenem l’agricultura com una l’activitat humana indissociable del medi natural. Per tant creiem que cal promoure un model agrícola integrat en el medi i respectuós vers aquest. Cal defensar una major protecció i potenciació de l’agricultura i la ramaderia, davant de l’abandonament del sector, que permeti viure dignament de l’activitat agrícola.
A proposta de la CUP, es va declarar per unanimitat Torà municipi lliure de transgènics. Creiem que el cultiu de transgènics està emmarcat en un àmbit molt incert, mancat de seguretat i d’estudis científics fiables davant els potencials riscs ecològics, socials i en l’àmbit de la salut. Per altra banda, els transgènics vegetals són un instrument de les grans multinacionals per a monopolitzar els mercats.
Promoure la creació d’una Associació de Defensa Forestal d’àmbit municipal o supramunicipal (amb els municipis veïns) independent de l’ADF Segarra.
Continuar a l’aguait davant l’amenaça que suposa per a les zones rurals la utilització del nostre territori com a destí d’aquelles activitats expulsades de les grans concentracions urbanes, industrials i turístiques: abocadors de residus, indústries contaminants i/o perilloses... En aquest sentit, durant aquests darrers anys hem hagut de posicionar-nos activament contra dos projectes de plantes de residus situades al municipi de Pinós, a poca distància dels límits municipals de Torà (un abocador de residus industrials i urbans i un de residus orgànics).

Impulsar campanyes d’educació ambiental i de conscienciació.
Establir criteris ambientals en la fiscalitat municipal, establint bonificacions per a les pràctiques beneficioses amb el medi (estalvi d’aigua, ús d’energies renovables...)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada