L’urbanisme és un dels àmbits on els ajuntaments tenen poder real i on, per tant, es poden prendre decisions que, encara que no sigui de manera immediata, determinen com serà el nostre municipi en el futur. Els acords en aquest àmbit poden afavorir una minoria privilegiada o beneficiar una àmplia majoria de la ciutadania.
El preu dels habitatges a Torà continua sent excessivament car. La capacitat d’influència de l’Ajuntament no és molt gran però sí que determinades polítiques municipals poden atenuar o, en cas contrari, agreujar aquesta situació. En aquest sentit creiem que cal:
· Forçar la urbanització de les zones urbanes no desenvolupades. L’existència d’àmplies zones sense urbanitzar, al bell mig de la vila, només afavoreix l’especulació de la propietat, ja que aquesta gaudeix de l’augment del valor del sòl sense que li suposi cap cost. L’obertura de carrers en aquests espais suposaria una despesa per als propietaris que podrien recuperar posant a la venda un determinat nombre de parcel·les. Aquest augment de l’oferta hauria de comportar una baixada del preu del sòl.
· Condicionar la concessió de llicències d’obra a l’obligació de dur a terme les obres d’urbanització. (Si no es fa així els venedors i/o promotors no urbanitzen i acaben pagant-ho posteriorment els compradors de l’habitatge).
El quadrienni anterior es va aprovar un polígon industrial, després de consensuar-ne la ubicació i l’extensió. Després de l’aprovació provisional es va trametre l’expedient als diferents organismes que en tenen competències. La majoria de les respostes van ser favorables i altres van proposar-hi modificacions. Durant els últims quatre anys l’equip de govern no ha portat al ple cap proposta de modificació per a poder complir els requisits exigits i poder aprovar definitivament el projecte. Continuem defensant la necessitat d’un polígon que permeti disposar de sòl industrial davant de qualsevol necessitat imminent sense caure en macroprojectes que comportin la requalificació de grans extensions de territori.
Defensarem la incompatibilitat entre fer de tècnic municipal i treballar per a interessos privats al propi municipi.
Sempre hem considerat una prioritat la lluita per l’eliminació de les barreres arquitectòniques: la primera moció presentada per la CUP el 1999 va proposar fer accessible... l’entrada al consultori! Aquests últims quatre anys hem insistit en la necessitat de fer accessibles a tota la ciutadania els diferents espais públics: vam presentar al·legacions, que van ser desestimades per l’Ajuntament, al projecte d’urbanització del carrer Montsec, perquè les voreres no complien les amplades mínimes del codi d’accessibilitat, i vam presentar una moció per a fer accessible l’espai cultural del Convent, que es va aprovar però encara no s’ha dut a terme.
Cal introduir criteris de sostenibilitat en la construcció d’habitatges i en els edificis municipals.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada