dimarts, 10 de maig del 2011

Per l’aprofundiment democràtic.

La defensa de la participació ciutadana ha estat, és i serà un dels eixos centrals del nostre programa polític. Per aquest motiu, en dues ocasions la CUP va presentar, sense que s’aprovés, una proposta de Reglament Orgànic Municipal (ROM) per a l’Ajuntament de Torà que incloïa:

·         La creació de Consells Municipals de participació ciutadana de caire sectorial (cultura, turisme, medi ambient, joventut, sanitat, esports, ensenyament, etc...) i territorial (dels diferents nuclis de població). La inexistència d’un reglament que n’estableixi clarament el funcionament provoca que aquest tipus d’organismes puguin ser utilitzats de manera arbitrària per l’Ajuntament. La creació d’una Comissió de Sanitat, l’any 2006, i la seva posterior desaparició, després de les eleccions de 2007 i amb alguns dels seus promotors al govern municipal, n’és un clar exemple.

·         La possibilitat de convocar consultes populars, si així ho sol·licitava el 10% de la població del municipi, amb el compromís que l’ajuntament consideraria vinculants els resultats.

·         La participació de veïnes i veïns als Plens Municipals, en qualsevol punt de l’ordre del dia i abans de cada votació (per tal que els regidors i regidores votin havent escoltat tothom que hagi volgut opinar o aportar informació sobre el tema sotmès a debat i votació).

·         L’accés de veïnes, veïns i entitats a la documentació municipal (especialment a les Actes dels Plens, de les Juntes de Govern Local i de les Comissions que han de poder ser consultades a la Biblioteca Municipal i per Internet)

De cara a aquest nou quadrienni considerem imprescindible l’aprovació immediata d’un ROM que, com a mínim, reculli els aspectes del projecte presentat, afegint-hi, si cal, noves aportacions que puguin fer-lo encara més participatiu.

Cal avançar cap a uns pressupostos participatius. L’ajuntament ha d’estudiar i difondre entre la població les experiències que en aquest àmbit ja funcionen en altres municipis, per tal de poder-ho posar en marxa de forma progressiva malgrat les limitacions que comporta disposar de poques partides de lliure disposició. Un pas en aquest sentit seria debatre en assemblees populars i posar a votació les obres que es demanen en els principals programes de subvencions per a cadascun dels quatre nuclis que hi tenen dret. En el cas del PUOSC els nuclis reconeguts són Torà, Sant Serni, Claret i Cellers.

Creiem que cal fer assemblees i consultes populars davant temes puntuals o problemàtiques concretes. En aquest sentit a finals de 2009 vam proposar que, aprofitant la consulta sobre la independència, es consultés als veïns i veïnes del municipi si volien formar part de la vegueria Central o de la de Ponent. Els altres dos grups no van acceptar-ho.

L’Ajuntament disposa del web www.tora.cat, on creiem que hi hauria d’haver penjada tota la informació municipal d’interès general (actes de Plens i de Juntes de Govern, ordenances, planejament urbanístic), especialment la que estigui en període obligatori d’exposició pública. El novembre de 2007 l’Ajuntament va aprovar per unanimitat una moció de la CUP on s’acordava penjar les actes dels plens al web municipal. Aquest acord no s’ha dut a terme.

L’Ajuntament ha d’utilitzar tots els mitjans possibles per a difondre informació municipal (convocatòries de plens, ofertes públiques d’ocupació, actes públics, etc...), incloses les xarxes socials.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada